Kategóriák
Story time

231 nap alatt ennyit változott a műtéti hegem

Sziasztok!

Ez a bejegyzés csak is a műtéti hegem alakulásáról fog szólni sok képpel bemutatva. Az idő múlásával egyre ritkábban készülnek képek a műtéti hegemről, pedig folyamatosan gyógyul és változik. Az első pár hétben igyekeztem minden fázist dokumentálni, hiszen napról-napra változott.

Már a klinikáról történő hazaérkezésem után kíváncsi voltam rá, hogy vajon mekkora is lesz a sebem. Nem is emlékszem már rá, hogy pontosan melyik napon vettem le először a ragasztást, de azért talán egy kicsit szomorúan láttam meg, hogy “sokkal” nagyobb, mint az előző műtét után. Erre azért fel voltam készülve, mivel ez már a második műtétem volt és bizony nagyon meghatározó szerepe volt az első vágásnak is. Természetesen még így is viszonylag kis vágással megúsztam a műtétet és azóta már nagyon is megszerettem a hegem. Büszke vagyok rá, nem rejtegetem (kivéve most a Nap elől, mert muszáj) és már kevésbé figyelem az alakulását is.

Az első képeken láthatjátok, hogy hogyan is néz ki egy ilyen seb a műtét után. Nem látod még ekkor a végleges méretét csak a festéket és a vart, ami rajta van. Minden képre írtam dátumot így ti is láthatjátok, hogy mennyi idő alatt vált le a festék és a var. Az első kép 1 héttel a műtét után készült, ugyanis a műtétem november 29.-én volt.

Az utolsó kis var darab december 17-én esett le, vagyis akkor szedtem le, ez így pontosabb, mert nem bírtam ki, hogy ne piszkáljam, ezért, ha már láttam, hogy kezd elválni egy-egy rész akkor csipesszel megfogtam és leszedtem.

A következő két kép már január elején készült és bár a képeken nem látszik annyira, ekkor már a duzzanat sokat csökkent. A seb vonalában volt még jelentős, de a körülötte lévő rész már lelappadt. Érdekesség, hogy két kis cérna darab úgy gondolta inkább kimászik belőlem, mintsem bent felszívódjon. Erről már a day in the life bejegyzésekben meséltem nektek. Először nagyon meglepődtem, mikor megjelentek, de 1-2 hét után szépen le is estek, mivel a nyakamban lévő rész felszívódott. Szóval, ha nektek is akad ilyen kis vándor cérnátok nem kell megijedni tőle, mindaddig amíg be nem gyullad. Ha hosszabb rész kilóg akkor nyugodtan le lehet steril ollóval vágni, én nem bírtam, mert csak egy nagyon kis rész lógott ki.

A következő közeli képek már időben sokkal távolabb állnak. Van egy márciusi majd egy májusi kép. Látszik, hogy a januári képhez képest már teljesen begyógyult, összeforrt a bőr és már nem egy piros csík látható, hanem kezd kialakulni a heg.

Ami látható a későbbiekben, hogy a hegem közepén, ahol az első műtétem vágása volt sokkal vastagabb, mint a széleken. Néha kicsit bánt is, hiszen ez azt jelenti, hogy ha csak egy műtétem lett volna akkor sokkal vékonyabb lenne a hegem. Ahogy múlik az idő egyre laposabb a heg, de vastagabb. A szélei szépen kezdenek beolvadni a bőrömbe és már kevésbé látszódnak, de a közepén jelentősen szélesebb. A Naptól igyekszem minél jobban óvni, hiszen ez az új bőr nagyon érzékeny és könnyen leéghet. Már egy kis napsütés után is igen kellemetlen tud lenni, viszket, ég és bepirosodik. A mozgás már nagyon jól megye vele. Az izzadtság nem irritálja és a megerőltetőbb edzések után se érzem, hogy fájna vagy feszülne. 1-2 hónappal ezelőtt, amikor elkezdtem edzeni akkor ez még nem így volt. Az első hetekben egyes edzések után még éreztem, hogy annyira nem örül neki a hegem, hogy megerőltetem, de mára már ez teljesen megszűnt.

Természetesen azokat a kis praktikákat, amiket az első műtétem után írtam nektek mind alkalmaztam a második után is. Folyamatosan tornáztattam a nyakam, de közben próbáltam óvni a hirtelen mozdulatoktól. Minden este zuhanyzás után, lefekvés előtt bekenem shea vajjal, amikor pedig tudom, hogy kint fogunk hosszabb időt tölteni a szabadban naptejjel szoktam bekenni. Jelenleg a Herbarting naptejét használom, mely természetes alapanyagokból készül és úgy készül, hogy kisgyermekek is használhatják. Tehát jól véd a Naptól, táplál és nem irritálja a bőrt. A shea vaj, pedig natúr Shea vaj, melyet a Body shopban vettem. Ja, és van egy nagyon szép kis sálam/kendőm, amit a nyakamba szoktam rakni, ha Napon vagyunk. Vásároltam több olyan felsőt is, amely takarja a hegem. Ez nem egyszerű dolog, hiszen a nyári ruhadarabok ritkán fedik el a nyakunk. Most épp olyan garbószerű felsőt keresek, amely rövidujjú, szóval ha esetleg tudtok olyan üzletet, ahol lehet ilyen felsőt venni szóljatok. Nagyon-nagyon hálás lennék érte. 🙂

(A héten volt a féléves kontrollom és találkoztam több sorstárssal is és képzeljétek nekik kevésbé látszik a műtét helye, szóval ez teljesen egyén függő, hogy kinek milyen gyorsan gyógyul, mekkora heg keletkezik, stb. Úgy néz ki én kevésbé vagyok szerencsés ilyen téren, hiszen két műtétem is volt és hajlamos vagyok a hegesedésre is, mint kiderült. Szóval ne ilyedjetek meg attól, hogy nekem ilyen “vastag” a hegem, lehet, hogy nektek félév alatt már csak egy vékony csík fog maradni. Persze remélem, hogy csak keveseteknek kell ez miatt aggódnotok. 😉 )

Legyen csodás napotok!

Kriszta