Kategóriák
Story time

1 éve élek pajzsmirigy nélkül, de vajon hány évig éltem pajzsmirigy göbbel?

Sziasztok!

Elérkezett ez a nap is… Ma van 1 éve, hogy pajzsmirigy nélkül élek. Nagyon nehéz volt kitalálnom, hogy miről is írjak ebben a posztban, hiszen annyi minden történt, annyi ötlet kering a fejemben azzal kapcsolatban, hogy miről is szeretnék még írni nektek, de egyszerre csak egy dolgot tudok megvalósítani.

Május 25-én már megszületett az első olyan blog bejegyzésem, amellyel próbáltam felhívni a figyelmet a pajzsmirigy fontosságára és leginkább most is ezt szeretném elérni azzal, hogy ezen a számomra fontos dátumon egy kiemelt bejegyzést hozok nektek. Így született meg az az ötlet, hogy a mai poszt témája az lesz, hogy 1 éve élek pajzsmirigy nélkül, de vajon hány éve éltem pajzsmirigy göbbel úgy, hogy nem is tudtam róla?!

Erre a kérdésre nehéz lesz választ találni, de úgy gondoltam megpróbálom megkeresni a régi képeim között. Egészen 2017-ig találtam olyan képeket, amelyeken már látható volt a göböm. Így, hogy tudom mit kell keresni már meglátom a kis huncutot, hogy ott növekedett. Azt, hogy miért alakult ki már valószínű soha nem fogom megtudni, de azért van pár tippem. Az első a genetika, a második lehet a 2017. tavaszán elkezdett drasztikus “életmódváltásom”. Az igazából nem életmódváltás volt, hanem így utólag belegondolva egy kemény diéta, amikor sokáig kalóriadeficitben voltam. 2017 nyarára 52 kilóról 46 kilóra fogytam. Ez mind edzés nélkül. Az eredmény az lett, hogy vékony voltam, de még mindig kis puhány. Na de most nem is ez a lényeg… Az előző időszakban nagyon egészségtelenül étkeztem, aztán drasztikus változtatásokat iktattam be és ez mind találkozott a genetikai hajlammal, melynek eredménye az lett, hogy a pajzsmirigyemben egy göb keletkezett. Egy göb, mely szép fokozatosan növekedett és én észre se vettem egészen 2019 júliusáig. Pontosan ezért szeretném most felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az, hogy odafigyeljünk magunkra. A testünk minden apró változására figyelnünk kell, hiszen soha nem tudhatjuk mi az, ami később komolyabb problémát is okozhat.

Ha most az előzőekben leírtak alapján végzünk egy gyors fejszámolást akkor kiderül, hogy én több, mint 2 évig éltem úgy, hogy a pajzsmirigyemben volt egy göb. 2 évig fel se tűnt, hogy ott van. Elég durván hangzik, igaz?

Készítettem egy képösszeállítást, ahol bejelöltem a nektek, hogy hol is rejtőzött a göböcském. Nem egyszerű megtalálni a régi képeken, és aki nem is tudja mit keressen nem is fogja látni. Én már utólag tudom mit kell keresni és ledöbbenve veszem észre, hogy már ezen a képen is látszott, és ezen is…. (fun fact: 2019-ben egyetlen 1 képet találtam, amin talán látható, pedig ekkor már 3 cm átmérőjű volt)

Na és mi is volt ezzel a bejegyzéssel a célom?

Az, hogy kérlek, kérlek foglalkozz a pajzsmirigyiddel is és évente legalább egyszer látogass el ezután te is egy endokrinológushoz, aki megvizsgálja a pajzsmirigyed! (Vagy legalább ezentúl úgy nézz néha tükörbe, hogy csekkolod, hogy látsz-e valamilyen elváltozást a pajzsmirigyed környékén)

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést és legyen szép napod!

Kriszta