Kategóriák
Egyéb kategória

6+1 érv amiért fontos a pajzsmirigyed egészsége

Sziasztok!

A mai egy különleges bejegyzés, hiszen ma van a pajzsmirigy világnapja és ennek alkalmából írtam nektek egy kis összefoglalót arról, hogy miért is fontos a pajzsmirigyünk.

Ha eddig nem tudtad, hogy május 25. a Pajzsmirigy Világnapja (World Thyroid Day – WTA) semmi gond én is csak nem rég találkoztam ezzel az információval. 2008 óta ünneplik ezen a napon a Pajzsmirigy Világnapját, melyet az ETA (European Thyroid Association) vezetett be. Azóta számos nemzetközi egyesület csatlakozott hozzájuk és különböző ismeretterjesztő eseményeket szerveznek ezen a napon.

Nagyon nehezen állítottam össze ezt a 6+1 pontot, hiszen a pajzsmirigy szerepe nagyon sokrétű a szervezetünkben és nehéz egy-egy dolgot kiemelni, vagy épp csak pár szóban beszélni róla.

Na de akkor nézzük is, hogy miért fontos a pajzsmirigyünk egészsége?

…mert amikor gyereket szeretnél az egyik legfontosabb tényező a pajzsmirigy hormonjaid szintje lesz, mivel ezek hatással vannak a teherbeesés sikeressége és a peteérést is nagyban tudják befolyásolni. (A nők nagy része ekkor találkozik először a pajzsmirigyhormonok fogalmával és pajzsmirigy fontosságával.)

…mert ha sokáig pajzsmirigy alulműködéssel élsz anélkül, hogy tudnál róla, akkor inzulinrezisztenciád is kialakulhat, ami, mint tudjuk a cukorbetegség felé vezető út első lépcsője.

…mert akármilyen pajzsmirigybetegség is alakul ki nálad hatással lesz az anyagcserédre és nincs is annál idegesítőbb, ha fogyni szeretnél és mindenféle diétát kipróbálsz, de nincs eredménye, vagy épp a fordítottja és hiába szeretnél hízni folyamatosan fogysz, hiszen akár ezt is tudja okozni a pajzsmirigy, nem csak az elhízást.

…mert a pajzsmirigyedben lehetnek göbök is, melyek akár hormonális problémát nem is okozva ott lapulnak és később kiderülhet, hogy rosszindulatúak és búcsút kell intened a pajzsmirigyednek, mint nekem és utána bizony sok mindent megtanulsz a pajzsmirigyedről, amiről jó lett volna már előtte is tudnod.

…mert a pajzsmirigyed bizony a mentális egészségedre is hatással tud lenni, akár depressziót, szorongást vagy ingerlékenységet is tud előidézni, mely hosszútávon nem csak rád lesz negatív hatással, hanem a környezetedre is.

…mert a mentális egészségeden felül a szívedre is hatással van és szerintem senki sem szeretné magas pulzussal, vagy akár szívritmuszavarral élni az életét.

…mert ha ezek mind nem lettek volna elegek ahhoz, hogy gyorsan átgondold valaha foglalkoztál-e már a pajzsmirigyed egészségével, vagy épp bármelyik felsorolt tünet jellemző-e rád van itt még valami, amire nagy hatással van a pajzsmirigyed (pontosabban a mellékpajzsmirigyeid), ez pedig nem más, mint a kalcium szint a szervezetben. A kalciumhiány szörnyű görcsökkel jár és nagyon kellemetlen érzés, ha életed végéig kalciumot kell szedned, mert eltávolították a mellékpajzsmirigyeidet is a pajzsmirigyeddel együtt, szóval jobb a megelőzés. 😉

Ez az 6+1 érv után már csak annyit szeretnék nektek mondani, hogy nem akartam túl szakmaira venni a fonalat és kioktatni titeket arról, hogy pontosan hogyan is működik a pajzsmirigy, melyik hormon melyikre hogyan van hatással, vagy épp milyen anyagok termelődnek a szervezetben, de azért pár dolgot szeretnék kiemelni. (Nem mintha én mindent tudnék és értenék, hiszen nem vagyok orvos)

A pajzsmirigy által termelt két legfontosabb hormon a T3 és T4. A TSH-t nem a pajzsmirigy termeli, hanem az agyalapi mirigy és ez a hormon szabályozza a pajzsmirigy működését. De ha ezeket nem is akarod megjegyezni elég, ha csak megjegyzed, hogy ez az a 3 hormon, melyet meg kell nézetni vérvételkor, hogy ha egy kis képet szeretnél kapni arról, hogy hogyan is működik a pajzsmirigyed és nem elégszel meg azzal, ha az orvos csak a TSH szinted nézi meg. 😉

A végén még egy dologra szeretném felhívni a figyelmetek. Ez pedig nem más, mint az önvizsgálat. Istenem de örültem volna ennek én, ha valaki már évekkel ezelőtt felhívja erre a figyelmem (Na de erről majd írok nektek egy külön bejegyzést). Most az a lényeg, hogy a pajzsmirigyetek a lég- és nyelőcső két oldalán helyezkedik el és ha bármiféle elváltozás van benne (gondolok itt a göbökre) sokszor nyelési vagy légzési nehézséget okoznak. Súlyosabb esetben már kóros hangszálgyulladást is tudnak okozni, valamint állandó rekedtséget. Ha ezek a panaszok jelentkeznek nálatok érdemes egy pajzsmirigy ultrahangot is készíttetni a biztonság kedvéért.

Remélem nem voltam unalmas és olvastatok valami hasznos információt is ebben a bejegyzésben. Köszönöm, ha elolvastad! 😊

Legyen csodás napotok!

Kriszta